maskinentreprenoren logo

Teknik

Volvo CE kopplar radar till bromssytemet

De som köper en hjullastare från Volvo kan välja ett till ett så kallat Collision Mitigation System (CMS). Det är ett så kallat aktivt bromssystem som använder radar och RBB-funktioner (Volvopatent från 2010). Systemet arbetar vid backning oberoende av växelspakens läge och bromsar maskinen om ett hinder upptäcks.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Radar kopplat till bromssystemet för att undvika olyckor i fall man mot förmodan inte lyckas se bakom hörnet. Foto: Volvo CE

Klart är dock att maskinföraren har fullt ansvar för maskinen och ska som tidigare vara medveten om sin omgivning. CMS hjälper dock till att förhindra eller minska påverkan av en kollision, beroende på maskinens hastighet och markförhållanden, i händelse av bristande uppmärksamhet från föraren. Detta är en teknik som helt klart behövs för att minska antalet olyckor.

Med introduktionen av CMS kommer radaralternativet att få en uppdaterad sensor med ett bredare synfält på 150° jämfört med täckningen på 90°med den tidigare radarn. Systemet finns tillgängligt hos Swecon för Volvos hjullastare i storlekarna L110H till L260H.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer