maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Volvo i samarbete med storkund för att minska utsläpp i byggbranschen

Volvokoncernen tillkännager partnerskap med byggmaterialjätten CRH för att påskynda utfasningen av fossila bränslen. Nya samarbeten anses vara vägen fram för att klara klimatet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bruno Blin, Renault Trucks, Melker Jernberg, Volvo CE, Carl Slotte, Volvos hållbarhetsansvarig, Eunice Heath, CRH och Martin Riley, CRH, båda ansvarig för hållbarhetsfrågor i bolaget. Foto: Volvo/Pressbild

Världsledaren inom byggmateriallösningar, CRH, och ledaren inom transport- och infrastrukturlösningar Volvokoncernen har tecknat en avsiktsförklaring för att påskynda innovationer som leder till nettonollutsläpp för vägfordon och terrängutrustning inom byggbranschen. Fokus ligger på implementering av nästa generations teknik, skalning av banbrytande teknik och operativ effektivitet, som det heter i ett pressmeddelande.

Ledare från Volvokoncernen och CRH träffades i Eskilstuna den 13 november för att underteckna en avsiktsförklaring om samarbete för att påskynda utfasningen av fossila bränslen. Båda bolagen är på en ambitiös resa för att minska koldioxidutsläppen. Volvokoncernens mål är att ha en försäljning på 35 procent helt elektriska lösningar år 2030 och vara netto-noll i värdekedjan år 2040. CRH siktar på att minska koncernens utsläpp med 30 procent till 2030 för att uppnå nettonollutsläpp till 2050. CRH är ledande inom byggmateriallösningar i Nordamerika och Europa. Med verksamhet i 29 länder har företaget länge varit en viktig kund för många av Volvokoncernens företag.

CRH använder olika typer av utrustning och fordon i sin verksamhet vilket också ger breda möjligheter att minska utsläppen. Allt från utvinning och bearbetning av råvaror, till transport genom hela leveranskedjan och till användning på byggarbetsplatsen. CRH kommer bidra med sin expertis via sitt innovationscentrum för hållbart byggande (Innovation Centre for Sustainable Construction ICSC) och med det hitta möjligheter att maximera värdet av innovation inom hållbarhet för byggbranschen, rapporteras det.

Volvokoncernens varumärken (Volvo Lastvagnar, Renault Trucks, Mack Trucks och Volvo Construction Equipment) kommer i sin tur att bidra med sin expertis inom hållbara transport- och infrastrukturlösningar.

De båda företagen har tidigare framgångsrikt samarbetat i projekt för både vägtransporter och terrängutrustning inom CRH:s verksamheter.

– Partnerskap är nyckeln till att påskynda utfasningen av fossila bränslen och vårt samarbete med CRH som ledare inom byggmateriallösningar, kommer att hjälpa båda företagen att uppnå ambitionerna att bli netto-noll, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE, som kommer att leda Volvokoncernens partnerskapsteam inom terrängfordon.

– På CRH tar vi fram innovationer för en framtid med låga koldioxidutsläpp och med sin stora expertis inom hållbara transport- och infrastrukturlösningar är Volvokoncernen en naturlig strategisk partner för oss. Det här samarbetet är ett viktigt steg i vårt gemensamma engagemang för att minska koldioxidutsläppen i våra verksamheter, säger Eunice Heath, Chief Sustainability Officer, CRH.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer