maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Volvodagarna krockade med Svenska Maskinmässan

På Volvodagarna 2024 som rivstartade 28 maj var fullproppad med ovanligt intressanta nyheter. Tyvärr kunde majoriteten av detta inte ses i Swecons monter på Svenska maskinmässan som öppnade 30 maj.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Volvodagarna i Eskilstuna visar i hög grad vart Volvo CE är på väg och hur man tänker framåt. Många som kom första dagen hade inte svårt att bli imponerade. Kanske den mest intressanta lanseringen av någon tillverkare som setts på åratal, det som händer nu. Foto: Volvo CE/Pressbild

Volvo CE överraskade rejält när Volvodagarna slog upp portarna. Utvecklingsavdelningarna har slagit knut på sig själva och Volvo radar upp ovanligt intressanta nyheter. Nya grävare, nya stora elmaskiner, ny dumpermodell, hjullastare som ska konkurrera med kinas elektriska pjäser. Ja, det var ingen hejd. Kolla här:

• Lanserar en moderniserad produktserie av grävmaskiner, utrustade med avancerad teknik för enastående prestanda.

• Utökar sitt breda utbud av eldrivna maskiner - inklusive företagets första eldrivna hjulgrävare – som visas tillsammans med det hittills bredaste utbudet av laddningslösningar.

• Introducerar nya smarta applikationer i helhetslösningar som både förenklar och skapar fler affärsmöjligheter.

- Det här är antagligen den största lanseringen Volvo CE gjort någonsin, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Tillverkare brukar överdriva. Men här är det nog ingen överdrift. Volvo CE har varit ovanligt produktiva de senaste åren. Tyvärr är nyheterna sparade till Volvodagarna och kan inte följa med leverantören Swecon till Svenska Maskinmässa. Dessa lär dyka upp nästa gång Svenska Maskinmässan hålls.

Melker Jernberg, vd för Volvo CE, säger:

- Med dagens snabba förändringar har vi i anläggningsbranschen ett ansvar gentemot det globala samhället att accelerera våra ansträngningar och adressera gemensamma utmaningar med säkrare, smartare och mer hållbara lösningar. Det är därför vi på Volvo CE tar en ledande roll i att driva omställningen genom att investera och samarbeta genom hela värdekedjan för att flytta gränserna i rätt riktning. På Volvodagarna visar vi vårt mest ambitiösa svar hittills på dessa utmaningar och arbetar tillsammans med kunderna för att föra vår bransch framåt.

Mycket intressanta bandgrävare dök upp: Volvo EC500, EC400 och EC230. Serien, som även omfattar EC210 och ECR145, har utrustats med intelligent teknik i ett nytt elektrohydrauliskt system och ett förbättrat gränssnitt för människa och maskin (Human Machine Interface - HMI), och utvecklats för ökad bränsleeffektivitet, produktivitet, säkerhet och total ägandekostnad.

Bland displayerna på Volvodagarna finns också en exklusiv förhandstitt på den helt nya A40 som kommer senare under året och bygger vidare på Volvo CE:s starka roll som branschpionjär inom dumprar, samt lanseringen av de ramstyrda dumprarna R60 och R70 - en signal att utbudet av lastfordon breddas för kunderna.

Joakim Arndorw, försäljningschef på region International, förklarar:

- Dessa nya produktserier, tillsammans med våra elektriska lösningar, visar att Volvo CE är väl rustat att tillgodose kunders olika behov på både reglerade och mindre reglerade marknader, med en styrka att kunna implementera meningsfull innovation i alla delar av vårt utbud på vägen mot målet att nå nettonollutsläpp av växthusgaser 2040.

En sak som kunde noteras är att Volvo CE inser att omställningen har gått långsammare än bolaget önskat. Man fortsätter resan med elektrifiering, men lägger även fokus på kunder som inte är redo ännu. Rent krasst kan man säga att det egentligen bara är Norge, Sverige och Nederländerna som har fått upp någon hastighet när det gäller elektrifiering. Volvo CE har sålt knappt 900 maskiner 2023, vilket är en droppe i havet på totalen.

Det stora nyheterna som kanske är mest intressanta är dessa: Vid sidan av redan lanserade elektriska maskiner som 23-tons grävaren EC230 Electric och elnätsanslutna EW240 Electric MH, presenterar företaget en rad nya batterielektriska maskiner. Dessa inkluderar EWR150 Electric, den första av Volvo CE:s eldrivna grävmaskin på hjul, och hjullastarna L90 Electric och L120 Electric, som introduceras stegvis från och med slutet av 2024 i begränsade volymer på utvalda marknader.

Carl Slotte, försäljningschef för region Europa, säger:

- Volvodagarna visar hur långt vi har kommit på vår resa mot elektromobilitet, från vår första kommersiella lansering 2019 till det breda utbud av elektriska maskiner och laddningslösningar som vi presenterar idag, förstärkta av våra smarta digitala verktyg. Framstegen vi gör inom elektrifieringen av maskiner i det medelstora och tunga segmentet banar väg för fler kunder att minska utsläppen i sina verksamheter och ta vara på nya affärsmöjligheter när samhällen runt om i världen ställer om till en framtid med låga koldioxidutsläpp.

Tidningen Maskinentreprenören kommer med full rapport inom kort.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer