maskinentreprenoren logo

Teknik

Volvo ska tillverka maskner med förnybar el från Vattenfall

Volvokoncernen signerat ett långsiktigt avtal med Vattenfall för att säkra tillgången på förnybar el. Volvo ska att köpa el från vindkraftverk under en tioårsperiod som ska användas i produktionen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Elmaskiner ska också tillverkas med förnybar el, tänker Volvo. Foto: Pressbild/Volvo

Partnerskapet markerar ett steg framåt i Volvokoncernens åtagande att nå nettonollutsläpp av växthusgaser i sin värdekedja 2040, menar Volvo och räknar därmed också att nå målen i Parisavtalet. Byggnationen av Bruzaholm vindpark, som kommer att innehålla 21 vindkraftverk med tillhörande anläggningar, är planerad att påbörjas sommaren 2023 och bli klar för driftsättning hösten 2025 när avtalet träder i kraft.

Volvokoncernens idé är att leverera hållbara transportlösningar med elektriska produkter (anläggningsmaskiner) och biobränslen som ett sätt att minska utsläpp av växthusgaser. Parallellt arbetar Volvokoncernen med att minska utsläpp av växthusgaser från den egna verksamheten. Och för det krävs det el, mycket el.

- Detta partnerskap betonar vår ambition att minska miljöavtrycket från Volvokoncernens industriella verksamhet. Avtalet signalerar också vårt engagemang att prioritera investeringar med låga koldioxidutsläpp, inköp av förnybar energi, och vidta klimatfrämjande åtgärder i allt vi gör, säger Martin Lundstedt, koncernchef och vd för Volvokoncernen.

- Industrins energiomställning pågår här och nu – nyckeln till framgång är samarbete, ingen aktör kan tackla utmaningen helt på egen hand. Dagens avtal är ett exempel på att Volvo Group valt att ligga i framkant när det gäller sitt elektrifierings- och klimatarbete och vi är glada att kunna stödja dem på deras resa. Genom att bygga ut fossilfria energikällor, samarbeta för att elektrifiera processer som idag baseras på fossila bränslen, använda vår fossilfria el och utveckla laddinfrastruktur kan vi bidra till utfasningen av fossila bränslen i hela transportsektorn, säger Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer