maskinentreprenoren logo

Branschnytt

VR ska göra NCC:s arbetsplatser säkrare

NCC satsar på VR-baserade utbildningar inom arbetsplatssäkerhet för alla verksamheter i Sverige. Utbildningarna avser till att börja med fallskydd och kvartsdamm.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article NCC ska utbilda sina medarbetare kring kvartsdamm och fallskydd med hjälp av VR-teknik. Foto: NCC

NCC blir det första byggbolaget att sluta ramavtal om utbildningsplattformen Twinsite med leverantören Safe at Site AB. Twinsite är en upplevelsebaserad arbetsmiljöutbildning som genomförs via VR. VR-utbildningarna ska förstärka befintliga strategiska utbildningssatsningar inom NCC-koncernen och infördes under maj i år. NCC kommer att utbilda medarbetare vid ett par större projekt i Sverige innan sommaren. Utbildningarna via Twinsite uppfyller samma höga kvalitetskrav och har visat på en mycket stark utbildningseffekt. möjliggör, tack vare tidsbesparing, dessutom kostnadsbesparing på 90 procent jämfört med en traditionell lärarledd utbildning.

– Twinsite är en del av de senaste årens teknikutveckling som tillgängliggör helt nya pedagogiska grepp i våra utbildningar. Med den här plattformen får vi en skalbar utbildning med god utbildningseffekt som dessutom tillgängliggör kompetensutvecklingen ännu mer, säger Lars-Gunnar Larsson, chef arbetsmiljö och säkerhet NCC.

I fallskyddsutbildningen får medarbetaren uppleva en fallolycka på nära håll och i utbildningen kring riskerna med kvartsdamm får personen följa med på en resa ner i sina egna lungor. Verklighetskänslan som VR-simuleringen ger har visat positiv effekt på faktiska beteendeförändringar efter genomförd utbildning. Kompetensutvecklingsplattformen förväntas skapa mätbara positiva säkerhetseffekter de kommande åren och ge säkrare och effektivare byggarbetsplatser inom NCC.

– Vi hoppas och tror att denna satsning resulterar i färre olyckor, effektivare arbetsplatser och bidrar till att locka framtidens vassaste kompetens till NCC, säger Lars-Gunnar Larsson.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer