maskinentreprenoren logo

Landet runt

Wirtgen växer i norr


writer image
Ann-Louise Larsson
article

Wirtgen Sverige startades den 19 april 1993 som ett helägt dotterbolag till den tyska verksamheten. Från två anställda och en anläggning har Wirtgen Sverige idag 36 anställda och sex egna anläggningar från Alvesta i Skåne upp till Östersund. Nu har första servicepartnern tillkommit och fler kommer det att bli med tiden. 

– Asfaltsläggare är Wirtgen Sveriges absolut största ben, därefter kommer vältar och fräsar. Vi är lyckosamma med stora marknadsandelar på både läggare och fräsar, säger Mattias Johansson. 

Wirtgen-koncernen ägs sedan 2017 av John Deere, något som märkts bland annat på produktutvecklingen de senaste åren, menar Mattias Johansson. 

– Med John Deere har vi fått större muskler och kan lägga mer på innovation och att utveckla nya produkter. Dessutom har vi fått John Deere som varumärke på entreprenadsidan i Sverige att jobba med, fortsätter han. 

Väghyvlarna är först ut – den första håller på att utrustas för att göras redo för demo och med tiden ska John Deeres övriga entreprenadsortiment fasas in på marknaden. 

– Vi har ingen tidsplan för det i nuläget. Vi visade väghyveln på Svenska Maskinmässan i fjol för första gången och ska få ut den först innan vi tar nästa steg, säger han. 

– Vi ser positivt på framtiden. I Sverige finns idag runt 1 500 aktiva maskiner från Wirtgens varumärken och vi ser ett stort intresse även för våra elmaskiner. Just nu testkör Peab vår elektriska vält och i slutet av förra året testades den av NCC.

Text: Ann-Louise Larsson

Wirtgen Sverige:

Wirtgens svenska huvudkontor ligger i Alvesta, där man flyttade in i en ny anläggning 2013. 

Wirtgen Sverige omsätter omkring 300 miljoner. 

Wirtgengruppens varu-märken är Wirtgen, Hamm, Vögele, Kleeman, Benninghoven och John Deere. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer