maskinentreprenoren logo

Teknik

Yanmar gör teknikskutt med ny prototyp

Yanmar Holdings Co., Ltd har deltagit i ett projekt organiserat av den japanska staten och där tagit fram en elektrisk grävmaskin - men egentligen är det nästan en helt ny sorts maskin bolaget tagit fram.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article SEA (Series Elastic Actuator) förvandlar bom och sticka till en avkännande robotarm. Foto: Yanmar Holdings Co., Ltd/Pressbild

Yanmar har deltagit på Construction DX Challenge 2023, som organiseras av den japanska staten. Tillsammans med rymdforskare inom företaget JAXA har man inte bara satsat på elmotorer där hydrauliken normalt sitter, utan även monterat in avancerad robotteknik, så kalld SEA (Series Elastic Actuator). Det betyder i princip att en maskin av den här typen själv känner och styr hur hårt den behöver arbeta, och därmed kan använda energin mer effektivt. Yanmar menar att en maskin av den här typen även då kan ta över finjusteringar som annars brukar kräva manuell arbetskraft, som det ändå är brist på runt om i världen. Maskinen ska också kunna arbeta med uppgifter i tak, till exempel. Teoretiskt till exempel skrapa och måla tak.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer