maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Yrkesakademin lägger ner två maskinförarutbildningar

Det blev stor uppståndelse i Kristianstad när det blev känt att Yrkesakademin (YA) lägger ner sin fordonsutbildning där. Nu står det klart att även två utbildningar för maskinförare stänger.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Två utbildningar för maskinförare lägger ner. Foto: ME

- Det kom som en överraskning för oss i Kristianstad. Vi fick reda på detta i tisdags när våra lärare berättade det, säger Pontus Krantz som nu inte vet hur han ska kunna slutföra sin utbildning till lastbilschaufför.

Men även de som utbildar sig till maskinförare kommer drabbas.

- Yrkesakademin AB har åtta anläggningsmaskinförarutbildningarna runt om i landet med varierande antal platser. Två av dessa utbildningar, utbildningarna i Umeå och i Nyköping, kommer tyvärr inte att fortsätta drivas i Yrkesakademin AB:s regi. Vi hade givetvis önskat att utbildningarna skulle kunna fortsätta, men som det ser ut i dagsläget får vi för få anvisningar till utbildningarna från Arbetsförmedlingen. När anvisade deltagare i stor utsträckning har varit för få kan vi inte bära kostnaderna som verksamheten kräver, säger Alice Hedin som är pressansvarig på YA.

Bakgrunden till att YA bantar sin organisation är att styrelsen i YA Holding AB har meddelat att det helägda dotterbolaget Yrkesakademin AB har ansökt om företagsrekonstruktion som också är beviljad.

Att det har börjat gå knackigt beror enligt YA på att inte kommit det antal sökande som branschen behöver, och som Arbetsförmedlingen (AF) har uppskattat som behov. Därför ska YA nu anpassa kostymen efter vad AF beställer. Bolaget förklarar att flera omständigheter ligger bakom. Framför allt handlar det om lägre intäkter och kraftigt ökande kostnader för att bedriva utbildningarna.

Den nuvarande ägaren finska riskkapitalbolaget Capman som köpte Yrkesakademin 2014.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer