maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Yrkesakademin riskerar konkurs - under rekonkstruktion

Styrelsen i YA Holding AB meddelar att det helägda dotterbolaget YrkesAkademin AB har ansökt om företagsrekonstruktion. Ansökan är beviljad.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Trots att det exempelvis råder en mycket stor förarbrist inom transportsektorn så kommer det inte in det antal sökande som branschen behöver, som Arbetsförmedlingen har uppskattat som behov och som vi har dimensionerat vår verksamhet för. Vi tvingas anpassa verksamheten efter den verkliga efterfrågan, säger vd Martin Modig i ett pressmeddelande. Foto: ME

Yrkesakademin som levererar kommunala yrkesvux-utbildningar inom bristyrken som transport, entreprenad, service och teknik samt industri, har fått likviditetsproblem så allvarliga att bolaget hotas av konkurs.

Bolaget förklarar att flera omständigheter ligger bakom. Framför allt handlar det om lägre intäkter och kraftigt ökande kostnader för att bedriva utbildningarna. I huvudsak beror detta på en stor avvikelse i Arbetsförmedlingens anvisningar av deltagare. Det i kombination av ökade kostnader i spåren av Rysslands invasion av Ukraina och inflationen, ökade bränslepriser och el-kostnader, blev för mycket. Yrkesakademins (YA) utbildning av maskinförare fick problem redan 2019 då Arbetsförmedlingen drog tillbaka en upphandling.

– Trots att det exempelvis råder en mycket stor förarbrist inom transportsektorn så kommer det inte in det antal sökande som branschen behöver, som Arbetsförmedlingen har uppskattat som behov och som vi har dimensionerat vår verksamhet för. Vi tvingas anpassa verksamheten efter den verkliga efterfrågan, säger vd Martin Modig i ett pressmeddelande.

Direkt drabbade blir elever och leverantörer då nu alla betalningar ställs in. Enligt YA ska elever får hjälp att hitta nya utbildningar. En av leverantörerna är Swecon som för tre år sedan levererade 34 maskiner med grävsystem. Tidningen försöker nå Swecon för en kommentar.

Bedömningen är att det finns goda möjligheter att klara en rekonstruktion och tingsrätten har redan godkänt den.

– Det är ett positivt besked även om det var väntat. Yrkesakademin AB har en sund kärna, en framgångsrik historia och potential till långsiktig livskraft. I och med beslutet får vi nu möjlighet att hantera våra tillfälliga likviditetsutmaningar och skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för att trygga verksamheten, jobb och samhällsviktiga utbildningsplatser, säger Martin Modig.

Den nuvarande ägaren finska riskkapitalbolaget Capman som köpte Yrkesakademin 2014.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer