maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Zeppelin Group gjorde kanonår

2023 var ett år kantat av inflation och kriget i Ukraina. Men för maskintillverkare och dess leverantörer har det tuffat på bra. Zeppelin Group sålde maskiner för cirka 40 miljarder kronor.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Kanonår för Zeppelin och Caterpillar 2023 Foto: ME

Zeppelin Group, som har agenturen för Caterpillar i en rad länder i Europa, även Sverige, är ingen liten spelare. Bolaget har 10 360 medarbetare i de olika verksamheterna med sex strategiska affärsenheter: Entreprenadmaskiner Centraleuropa, Entreprenadmaskiner Norden, Entreprenadmaskiner Eurasien (distribution och service av anläggning-, gruv- och jordbruksmaskiner), Rental, Power Systems (energilösningar) med mera.

Omsättningen på 3,9 miljarder för 2023 är bättre än högkonjunkturen före pandemin. Vinsten landade på närmare 154 miljoner euro.

Zeppelin GmbH är koncernens holdingbolag med säte i sydtyska Friedrichshafen. Huvudkontoret ligger i Garching i München. Zeppelin-koncernen är ett stiftelsebolag. Rötterna går tillbaka till stiftelsen Zeppelin-Stiftung som grundades av Ferdinand von Zeppelin 1908.

Trots global geopolitik och ekonomisk osäkerhet, som ledde till tveksamheter att investera i de flesta av Zeppelins affärssegment, har bolaget kunnat öka försäljningen mot året innan. Ökad kapacitet från Caterpillar att leverera har hjälpt till. Peter Gerstmann, ordförande i bolaget säger i ett pressmeddelande också att företagets medarbetare ska ha beröm för framgångarna.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer