maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Zeppelin fixar mekaniker med traineeprogram

Många maskinleverantörer har svårt att få tag i servicetekniker och mekaniker. För att säkra upp sitt framtida behov av professionella mekaniker drar nu Zeppelin igång ett nationellt traineeprogram tillsammans med Arbetsförmedlingen och flera yrkesskolor.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Mikaela Murén, ansvarig för kompetensförsörjning inom Zeppelin, hoppas kunna rekrytera både kvinnor och män till serviceteknikeryrket genom det nya traineeprogrammet. Foto: Zeppelin

Redan nu i februari går startskottet. Först ut är Björknäsgymnasiet i Boden, Utbildning Nord i Övertorneå samt Utvecklingscentrum för servicetekniker i Ljungby. Löpande under våren kommer ytterligare skolor att anslutas för utbildningsstart i höst.

– Det här är en unik satsning för Zeppelin och maskinbranschen. Det finns ett stort behov av kompetensförsörjning på samtliga våra orter där vi är etablerade för att vi ska kunna växa som bolag och nå våra mål, berättar Mikaela Murén, HR-specialist och ansvarig för kompetensförsörjning inom Zeppelin Sverige, i ett pressmeddelande.

Traineeprogrammet är på heltid under ett par års tid, täcker alla maskinslag och varje praktikperiod är verksamhetsförlagd. Utbildningen är kvalitetssäkrad genom att kursplanen är gemensam för samtliga skolor, varje student kan tillgodoräkna sig studiepoäng samt att kursinnehållet har tagits fram av Zeppelins avdelning Tekniskt center och HR-avdelningen. Efter färdig utbildning har varje elev fått en generell mekanikerkunskap för tunga fordon och en särskild specialistkompetens för Caterpillar-maskiner.

– Genom att ta ansvar för utbildningsbehovet driver vi utvecklingen framåt vilket direkt kommer våra kunder till godo. Entreprenörer och maskinägare ska känna sig trygga med att vi långsiktigt säkrar spetskompetensen. Vi vill hålla högsta möjliga servicenivå för att ta hand om den starkt växande volymen av Caterpillar-maskiner på den svenska marknaden, berättar Eva Holm, marknadsdirektör Zeppelin Sverige.

Bakgrundskraven för att gå programmet är enkla.

– Vi vill inte begränsa urvalet genom att ha höga förkunskapskrav. Vi vill i stället komma in tidigt i processen och se till individens fallenhet och brinnande intresse för yrket. Utbildningen tar hand om resten, förklarar Mikaela Murén.

– Eftersom det är ett traineeprogram följer vi med hela vägen, från urvalsprocessen tills man är färdig mekaniker. Vi hjälper till med att hitta praktikplatser runtom i landet och går igenom möjligheten till anställning efter utbildningens slut, fortsätter hon.

Med traineeprogrammet hoppas Zeppelin att fler kvinnor och män ska välja yrkesbana och bli en välutbildad servicetekniker och mekaniker.

– Önskescenariot är att vi om några år inte upplever brist på arbetsmarknaden utan att vi i stället har en kontinuerlig och välplanerad kompetensförsörjning till våra filialer i Sverige. Vår strävan är även att vi har en god mix av erfarna och nyutbildade medarbetare.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer