maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Auroras första milstolpe

I oktober fick Svenska kraftnät tillstånd av regeringen att bygga Aurora Line, den nya kraftledningen till Finland. En viktig milstolpe är resningen av den första stolpen som nu ägt rum.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Christer Eneroth, projektledare och Ida Wallentin, huvudprojektledare på Svenska kraftnät. Foto: Lisa Björk

 Det är den första av 654 stolpar som ska upp på den svenska delen av den totalt 38 mil långa 400 kilovoltsledningen. Den går från Messaure i norra delen av Sverige till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland och ska redan nästa år ska börja leverera el.

– Det är en milstolpe i detta projekt som är en viktig pusselbit i den gröna omställning som pågår i Norrbotten. När vi kopplar på ledningen kan vi öka effektuttaget i Luleå- och Bodenregionen. Vi håller tidsplanen och det är viktigt för elförsörjningen och för den gröna omställningen, säger Ida Wallentin, huvudprojektledare på Svenska kraftnät.

Aurora Line är en del av Svenska kraftnäts investeringspaket Fossilfritt övre Norrland som skapats för att möjliggöra den industriella energiomställningen i norra Sverige. Programmet är också en pilot för Svenska kraftnäts nya arbetssätt som ska halvera ledtiderna.

– Vi har 25 stolpar färdigmonterade och lite beroende på stolptyp kommer vi att resa ungefär tio stolpar i veckan. Så det är ett stort arbete som ligger framför oss, säger Christer Eneroth projektledare på Svenska kraftnät.

Nästa steg blir sedan att dra linorna mellan stolparna. Det kommer att ske i höst.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer