Svårigheten att hitta rätt personal ökar, visar en ny rapport. Rekryteringsproblemen leder till uteblivna arbetstillfällen, att arbetsgivarna sänker kraven och att de i flera fall avstår helt från att ens försöka rekrytera. Det visar rapporten, och det är samma tendens bland maskinentreprenörer. Situationen brukar efter hand även påverka ME:s arbetsrättsjurister då allt fler med bristande konkurrens kommer in i branschen.
Trots att arbetslösheten legat på höga nivåer under en längre tid och konkurrensen om de lediga jobben därmed hårdnat, så har svårigheten att hitta rätt kompetens på arbetsmarknaden ökat. Det visar på de växande skillnaderna mellan vad arbetsgivare efterfrågar och de kompetenser som finns bland de arbetslösa.
– Vi ser att rekryteringsproblemen har förvärrats. I rapporten görs en uppskattning av antalet platser som inte tillsätts som en följd av matchningsproblemen. Det var nära 100 000 jobb som inte tillsattes enligt arbetsgivarnas svar under hösten 2023, säger Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Rapporten, som bygger på Arbetsförmedlingens halvårsvisa arbetsgivarundersökning som genomförts under åren 2013–2023, visar att många arbetsgivare inte ens försökt rekrytera eftersom svårigheterna upplevts som för stora. Det har också blivit vanligare att arbetsgivarna justerar sina krav på exempelvis utbildning och erfarenhet för att fylla lediga tjänster.
– Bristen på arbetskraft drabbar verksamheten på många olika sätt. Ett exempel är att arbetsgivare tackat nej till order på grund av en mindre personalstyrka. Arbetsförmedlingen har flera verktyg för att stötta arbetsgivare som är öppna för att bredda sin rekrytering, så som subventionerade anställningar och praktik, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.