Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Byggbranschen är hårt drabbad. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
– Fallolyckor står för 33 procent av alla allvarliga arbetsolyckor i Sverige. Den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsolycka är att man faller i samma nivå som underlaget man står eller går på. I den här rapporten fokuserar vi dock enbart på fallolyckor från höjd, som utgör 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Det kan vara fall från exempelvis trappor eller stegar, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som tagit fram rapporten.
Fall från höjd är Enligt Afa en av de vanligaste orsakerna till dödsolyckor i arbetslivet och utgör 15 procent av samtliga arbetsolycksfall med dödlig utgång. När det gäller arbetsrelaterade olyckor med dödlig utgång, inkluderas inte dödsolyckor under färd till eller från arbetet, färdolyckor, eller dödsfall på grund av arbetssjukdom i statistiken.
Mellan 2018 och 2022 inträffade 7 892 fallolyckor från höjd. 30 procent av olyckorna drabbade kvinnor och 70 procent drabbade män. För att kunna göra statistiska jämförelser mellan könen sätter man antalet olyckor i relation till antal sysselsatta.
– Risken att råka ut för en allvarlig fallolycka från höjd är 0,5 allvarliga fallolyckor per 1 000 sysselsatta män och motsvarande siffra för kvinnor är 0,2. Att det skiljer sig mellan kvinnor och män kan förklaras av att fallolyckor från höjd är vanligast i mansdominerade yrkesgrupper inom byggbranschen, säger Emil Askestad.