ME:s Gruventreprenadavtal med If Metall omfattar cirka 2 000 anställda på runt 80 företag verksamma som underleverantörer i gruvnäringen i norra Sverige. Ett högst viktigt avtal som blir allt mer relevant när gruvindustrin väljer att lägga ut mer och mer jobb på underentreprenörer. ME hade också därför yrkat på en rad förbättringar som dessa:
• Att ordinarie arbetstid ska vara mellan 05.00 och 24.00, måndag till söndag. Det bör även finnas möjlighet till individuell arbetstidsöverenskommelse. Det här skulle ge företagen en chans att lösa bemanningen på ett mer verklighetsnära sätt än vad som är möjligt i dagens lokala avtal, anser ME.
• Att behovsanställningsregeln utökas till att omfatta fler. I dag är det möjligt att behovsanställa personal som uppnått pensionsåldern, men regeln borde omfatta fler personkategorier. Företagens efterfrågan på behovsanställd personal är fortsatt stor på avtalsområdet och många medarbetare vill arbeta flexibelt utifrån sina egna förutsättningar.
• Att anlitandet av underentreprenörer med medlemskap i ME förenklas. I dagsläget är det endast möjligt att anlita underentreprenörer som tillämpar Gruventreprenadavtalet. Alla ME:s medlemsföretag är seriösa aktörer och bör kunna anlitas fritt utan primärförhandling med facket.
Detta kom upp på bordet, men enligt uppgift har IF Metall inte visat något intresse att ta i dessa frågor i förhandlingarna. Bara förlänga det gamla avtalet och räkna upp det enligt det satta märket. ME har kommenterat avtalet i ett pressmeddelande:
Överenskommelsen med IF Metall blev att förlänga det nuvarande kollektivavtalet med ett löneavtal för avtalsåren 2025–2027. Inga förändringar gjordes i avtalets allmänna villkor.
Avtalsvärdet är 6,4 procent och ryms därmed inom "märket". Det var när ett nytt industriavtal slöts den 31 mars som arbetsmarknadens norm för löneökningar sattes.
– Avtalet ger de 80 medlemsföretag som omfattas av det stabilitet i en orolig omvärld, säger Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd för Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.
IF Metall har valt att än så länge inte kommentera det nya Gruventreprenadavtalet. Finns inget pressmeddelande på fackets hemsida. Men tidigare har IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson kommenterat märket som tagits fram i de så kallade industriförhandlingarna. Avtalen ger goda förutsättningar för reallöneökningar och det ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft, har facket konstaterat.
– Avtalsvärdet är det näst högsta i Industriavtalets historia, om man räknar bort 2023–2024 då vi hade inflationskris, säger förbundsordförande Marie Nilsson.