En så kallade klandertalan mot Peab från URW:s dotterbolag har ogillats och blir därmed omedelbart skyldig att betala Peab cirka 1,6 miljarder svenska kronor. Någon betalning har ännu inte erhållits. För att tillvarata Peabs rättigheter har Peab därför ansökt om konkurs för URW:s helägda dotterbolag Rodamco Projekt AB, skriver Peab i ett pressmeddelande.
Åtgärden syftar till att Peab via konkursboet ska kunna kräva in fordran från övriga bolag i URW-koncernen. Formellt är juristerna och PR-byråer noga med att framhålla att det inte är URW utan dotterbolaget som är part. Men det är uppenbart att det är URW som är i skottgluggen.
Den 30 juni 2023 meddelades skiljedom – efter ett skiljeförfarande som pågick i nästan sju år – i målet om entreprenaden Mall of Scandinavia. Skiljenämnden gav Peab rätt i sina krav på ersättning för de fördyringar som omfattande ändringar av projektet under produktionsfasen. Peab hade rätt till ersättning uppgående till cirka 1,4 miljarder kronor, inklusive dröjsmålsräntor.
En skiljedom går inte att överklaga, däremot kan man lämna in en så kallad klandertalan till Svea hovrätt. I stället för att betala i enlighet med skiljedomen valde URW-dottern att klandra domen.
Men nu har alltså Svea hovrätt ogillat denna. Därmed är det konstaterat att stora förändringar i entreprenaden gav Peab rätt till ersättning för ändrings- och tilläggsarbeten jämte ersättning för störning och rubbning. Peabs lagakraftvunna och därmed verkställbara krav inklusive räntor uppgår till cirka 1,6 miljarder kronor.
Enligt Peab har dock URW-dottern varken betalat eller svarat på kravet, och Peab menar att man via Rodamco Projekt AB försöker undkomma betalning. Att detta redovisas i ett pressmeddelande.
Peab hävdar också att köpcentrumet Mall of Scandinavia har under perioden flyttats från Rodamco Projekt AB till annat dotterbolag i URW-koncernen till ett pris klart understigande slutlig kostnad. Peab avser dessutom att driva processer mot nuvarande och tidigare styrelseledamöter i de inblandade bolagen och bedömer utsikterna som "mycket goda att via rättsväsendet få betalt för de arbeten som utförts".
– Unibail Rodamco Westfield har, tillsammans med sina advokater, allt sedan projektet pågick försökt hitta alla vägar att undvika att göra rätt för sig. Detta har lett till mycket höga advokatkostnader och en onödig belastning på svenskt rättsväsende, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef i Peab.
Här kan man observera att Göransson inte talar om dottern, utan om URW.
– Efter nästan sju år i skiljeförfarande och ytterligare nästan två år i Svea hovrätt har Peab nu fått rätt i alla instanser. Vi har en lagakraftvunnen, verkställbar dom som inte går att överklaga, innebärande att Unibail Rodamco Westfield är skyldiga oss över 1,6 miljarder kronor för merkostnader. Att inte betala är bara en fortsättning på det arbetssätt Unibail Rodamco Westfield haft hela tiden, man vill helt enkelt inte göra rätt för sig. Det är ytterst anmärkningsvärt och ett hån mot hela det svenska rättsväsendet, fortsätter Jesper Göransson.
– Peab har rätt till denna ersättning och vi kommer fortsätta driva ärendet till dess att vi erhåller rättmätig betalning, säger Jesper Göransson.