Uppdraget aktualiserar flera utmanande frågor, bland annat vad som definierar ett onormalt lågt anbud som inte är seriöst menat och vad som hade underlättat förkastande av dessa.
Den offentliga upphandlingens värde i Sverige beräknas till drygt 900 miljarder kronor per år. Byggbranschen är den största leverantören totalt. Samtidigt uppger hälften av byggföretagen som deltar i offentlig upphandling att det är för stort fokus på lågt pris vid utvärdering.
– Stort fokus på lågt pris, och bristfällig uppföljning under avtalstiden, riskerar att gynna aktörer som konkurrerar på oschyssta grunder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Tre av fyra företagare som deltar i offentlig upphandling uppger att upphandlande organisationer sällan, mycket sällan eller aldrig tar initiativ till dialog inför kommande upphandlingar. Mer än hälften anser också att den dialog som faktiskt sker sällan, mycket sällan eller aldrig får någon märkbar effekt. Det visar Byggföretagens undersökning Byggbarometern.
- Konkurrensen på marknaden måste tillvaratas bättre för att upphandlingen ska vara en lönsam affär för både beställare och entreprenörer. Inom EU har andelen upphandlingar med endast en anbudsgivare nästan fördubblats under en tioårsperiod, vilket är en varningssignal. Därför välkomnar Byggföretagen en översyn av EU:s upphandlingsdirektiv, med ökad konkurrens och regelförenkling i fokus, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Enligt byggföretagarna är de fem största utmaningarna vid offentlig upphandling:
• För stort prisfokus vid utvärdering.
• Förfrågningsunderlag av för dålig kvalitet.
• Avtalsvillkor och andra krav är obalanserade, otydliga, för högt ställda eller irrelevanta.
• Ingen eller dålig uppföljning av ställda krav/avtalsvillkor under avtalstiden.
• Inga möjligheter till långsiktigt samarbete med beställaren.