– Politiken behöver visa en tydlig vilja att möjliggöra ökat byggande på platser i attraktiva lägen där människor vill bo och leva. Detta är ett steg i den riktningen, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Lagändring som nu kommer är en justering i nuvarande lagstiftning. Det generella strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag, och vatten som anlagts de senaste 50 åren, tas bort.
– Framförallt förenklar reformen för många som vill bygga på landsbygden. Den kommer dock inte få någon större effekt på bostadsbyggandet i stort, säger Anna Broman.
Långa ledtider är en stor utmaning för bostadsbyggandet och driver kostnader. Därför är en viktig del i lagrådsremissen att upphävt strandskydd inte återinträder där man uppdaterar eller tar fram en ny detaljplan.
– Kommuner har störst kännedom om lokala förutsättningar. De är väl lämpade för att göra avvägningar mellan olika intressen, även i strandnära områden, säger Anna Broman.
LRF håller också med. Naturskyddsföreningen är inte lika positiva.
– Strandskyddet är ett mycket viktigt verktyg för att skydda viktig natur och skapa motståndskraft mot klimateffekter. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen vill göra så stora ingrepp när viktiga ekosystem redan försvagas och klimatkrisen tilltar. Dessutom skulle friluftslivet drabbas om förslagen blir verklighet, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.