maskinentreprenoren logo

Krönika

Nu har ni chans på 2 400 tjejer

Lästid:  0 min

article

I förra numret av Maskinentreprenören rapporterades det om påtaglig brist på maskinförare både i USA, Indien och i resten av världen – knappast något nytt. Så länge som jag har varit i den här branschen – vilket börjar närma sig 15 år – har det pratats om förarbrist som en av de största utmaningarna för branschen och problemet har inte blivit mindre, snarare tvärtom, med åren.

Därför är det väldigt glädjande att läsa nyheten att så många som 2 400 kvinnor har sökt till Peabs nya lärlingsprogram, dedikerat just för kvinnor. Långt över Peabs och förmodligen de flesta andras förväntningar också. Här har ni fler än 2 000 personer som med rätt utbildning och stöd med största sannolikhet kan bli anställningsbara inom bara något år. Alla kommer naturligtvis inte att köra grävmaskiner – men det finns säkert en hel del som skulle kunna tänka sig om de får möjligheten – och ett schysst bemötande när de kommer ut på arbetsplatserna. Så, hörrni ta nu vara på den här chansen. Visa vilken fantastisk bransch anläggningsbranschen är och släpp allt vad machokultur och sådant heter. Då kanske de här tusentals kvinnorna inte bara väljer anläggningsbranschen utan faktiskt också stannar och trivs i den – och till på köpet inspirerar ännu fler kvinnor att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. 

För de behövs, ingen kan säga annat. Tittar man hela byggbranschen är fortfarande bara 1 av 10 anställda kvinna och inom hantverksyrkena är andelen ännu lägre. Jag skulle nog säga att jag fortfarande kan räkna de kvinnliga maskinförare och anläggningsarbetare jag träffat på mina tio fingrar.

Kanske vet du någon kvinna i din närhet som skulle kunna passa i branschen? Varför inte ta med henne på ett besök på någon av årets svenska maskinmässor där det finns alla möjligheter att se och känna på maskinerna, tekniken och branschen. I år är det Entreprenad Live i Göteborg och Load up North i Boden som gäller till hösten. 

Text: Ann-Louise Larsson

Plus & Minus

Fler tjejer till byggbranschen.

Lågkonjunktur i antågande.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer