maskinentreprenoren logo

Krönika

Starka och enade – om vänskap i branschen

Lästid:  0 min

article

Det börjar dra ihop sig till oväder. Av den där typen som kommer drabba en, men osäkert hur. Alla har vi nog börjat fundera kring hur det gick förra gången som landet var på väg mot en lågkonjunktur och vilken strategi som då lönade sig bäst.

Ett känns dock säkert. Nu, som alltid, är det bäst att stå enade. Enade som i en organisation, läs ME, men även enade i vardagens alla situationer. 

Tankarna om detta startade när det damp ner ett mail i min mailkorg för ett tag sedan. Brevet slog verkligen an en nerv hos mig. Visst är det så här vi ska hantera våra liv, och våra yrkesliv, kände jag.

Brevskrivaren skrev om vänskap. Om vänskap i yrkeslivet. Eftersom hen arbetar inom området mätteknik handlade resonemanget specifikt om detta område.

Resonemanget lydde som följer:

”Byggbranschen, och där inräknat den mätningstekniska delen av branschen, lider idag under förlegat och omoget tankesätt angående konkurrenter. Jag anser att man är konkurrenter i jakten på avtal och projekt, men vid utförande är vi alla kolleger.

Det som hjälper en kollega hjälper en kund, och det är enligt mig förlegat och omoget att tala illa om kolleger och smutskasta andra bolag. Det gynnar ingen och talar mer om individen än om målet för fientligheten.

Jag tror detta är ett negativt fenomen som finns hos flera grenar inom byggsektorn och jag tycker att vi är mogna nog att tänka om och tänka positivt. Vi vill alla göra ett så gott arbete som möjligt med så bra resultat som möjligt och detta skapas inte av att tala illa om varandra.” Slut citat.

Tuffare tider stundar, det är vi ju eniga om. Hur vi hanterar utmaningarna den närmaste tiden kommer garanterat att sålla agnarna från vetet. Men är det självklart att överlevaren är den som ser varje dag som ett tillfälle till tävling mot de andra? 

Eller ännu värre: en dag där man väljer att förstärka det egna företagets position genom att smutskasta ett annat företag?

Är vi konkurrenter på liv och död, eller vinner vi ibland på att dela med oss av jobb, personal, maskiner? Det är upp till var och en i varje enskild situation att välja hur man ska betrakta varandra och visst är ni många som har stående samarbetsavtal med andra entreprenörer på trakten? 

Kanske är det samarbeten som dessa, både i den stora och den lilla skalan, som gör oss oövervinnerliga. Tillsammans.

Eller för att citera brevskrivaren igen:

”Om vi hjälps åt och ser varandra som kolleger så kan vi skapa en bra kultur, hjälpa våra kunder och hjälpas åt att föra branschen och tekniken framåt.”

Text: Sofia Barreng

Plus & Minus

Som egenföre-tagare har jag stor frihet i jobbet.

Som egenföretagare saknar jag ofta en samarbetspartner.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer