maskinentreprenoren logo

Maskintest

CAT

Liten maskin som känns större än den är

Återigen har Caterpillar uppdaterat en serie maskiner till ”Next generation”, den här gången är det dags för de kompakta hjullastarna och vi har testat 908:an. Man har fortsatt att göra förbättringar runt bland annat förarstöd, hyttkomfort och åtkomst vid service och daglig kontroll - och resultatet blir att känslan är att man kör en betydligt större maskin i positiv mening.

KOBELCO

Lång genomtänkt japan impar

Jag har alltid stora förväntningar på en Kobelco, att det ska vara en hytt som tilltalar de flesta förare till exempel. Och så vet ju många av oss förare att Kobelco ryktas ha extremt bra hydraulik. Kanske den bästa, säger vissa. Jag blir inte besviken på denna långgrävare heller.

Mecalac

Stark och smidig fransman

Mecalac tänker nytt med sin konstruktion av den här hjulgrävaren för trånga citymiljöer. En stor fördel med maskinen är att du endast behöver en bredd på 3,20 m för att svänga runt. Mycket bra när det är trångt och man ska lasta ut massor på lastbil eller dumper. Lyftkraften är helt otrolig. Maskinen klarar att lyfta åtta ton.

Case

En Case som man lätt kommer överens med

Den här gången har vi testat en bandgrävare från Case. Nya E-serien i 25-tonsklassen med en hel del nyheter. Bland annat en utvecklad hytt och omflyttade underrullar för mjukare förflyttningar. Testmaskinen är av typ NLC, alltså utrustad med smal undervagn. Det är fördelaktigt för den som ofta behöver flytta maskinen då det inte behövs följebil till transporten. Påverkar dock stabiliteten något.

Komatsu

Hybridgrävare fick rekordhögt betyg

Här har vi en maskin som är helt rätt i tiden. När dieselpriset skenar är det självklart en fördel med en hybrid som kan spara bränsle utan att tappa i kraft. Och det här är helt klart en genomtänkt och bra maskin som ingenjörerna i Japan har lyckats sätta på marknaden. Och hybridteknik kan dom. Komatsu var bland de första att lansera dessa globalt.

Sany

Kinesisk tillverkare kan konkurrera

Superintressant att få testa en kinesisk maskin som nog inte alla har hört talas om. Men Sany är en av världens största tillverkare och har idag 7,5 procent av marknaden – alltså större än Volvo CE med sina 4,6 procent (Yellow table). Efter att testat den ett antal dagar så är jag helt övertygad att det är en maskin som kan slå sig in på den svenska marknaden.

CAT

Tung jänkare som är både bekväm och lättkörd

Den här amerikanen fick toppbetyg vid testet. Stor sak, men snabb, tyst och lätt att hantera. Flera bra tekniska detaljer som gör maskinen attraktiv och intressant. Caterpillar har gjort det lätt att sköta den dagliga servicen.

HYUNDAI

Korean som konkurrerar med toppskiktet

En ny serie hjulgrävare har presenterats av Hyundai och jag ska testa HW 160A. För två år sedan gjorde jag ett test av föregångaren HD 160 och där lyfte jag fram en del punkter som hade förbättringsmöjligheter. Glädjande är att nästan alla detaljer som jag gav kritik åt då har gjorts om till det bättre nu.

Cat

Grävare där föraren är satt i centrum

För ett antal år sedan startade Cat med uppdateringen till ”Next generation” på sina bandgrävare och nu är det dags för hjulgrävarna. Jag säger lika som då, hög tid att det sker men resultatet är bra med en hel del förbättringar framförallt i förarmiljön. Många av uppdateringarna är inriktade på arbetsmiljö och säkerhet. Det känns som man sätter föraren i centrum.

HITACHI

Hjulgrävare som är snabb som en samuraj

Vi testar en rejäl nykomling här, detta är dessutom den första maskinen som dök upp på svensk mark i höstas. Här har Hitachi tänkt till lite mer än flera andra tillverkare, detta är en hjulgrävare som nästan inte alls går att klaga på. Många smarta lösningar som avslöjar att Hitachi lyssnat på kunderna. Och vilken fart den har – sticker som ett spjut.

Liebherr

Stabil och följsam tysk

Nytänkande konstruktion för denna allt mer populära storlek av hjulgrävare i 13-tons klassen för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att föraren ser alla fyra hjulen från förarplatsen. I andra maskiner i denna storleksklass som jag spakat har det krävts kameror för att få samma överblick på närmiljön.

Case

Kortrumpa med grym hydraulik

Case CX 145 D SR är en så kallad kortrumpad grävmaskin på 15 ton. En smidig och trevlig maskin som är perfekt vid trånga utrymmen och har en mycket följsam hydraulik. Den känns som helhet genomtänkt. Men det finns förbättringar att göra på vissa punkter tycker jag.

VOLVO

Grym elmaskin – men det kostar

Det är en häftig känsla att sätta sig i en elgrävmaskin för första gången. Blir nog fler tillfällen då detta sägs vara framtiden. Volvos nya ECR25E överraskar med sin följsamhet och styrka i hydrauliken. Sikten i den lilla maskinen är mycket bra. Förarmiljön också bra men lite trångt för benen som det tyvärr brukar vara i minigrävare. Stabiliteten är dock inte bra alls.

CAT

Överraskande bra flyt i hydrauliken

En midigrävare från Cat med modellbeteckning 310 står på tur att testas. En stadig och stark maskin med bra grävdjup. Ljudnivån i hytten är väldigt behaglig men jag tycker däremot att ljudnivån omkring maskinen upplevs som hög för klassen. Hjälpmedel som farthållare, styrning med joystick gör helhetsintrycket positivt.

DOOSAN

Stor maskin som ändå är stadig och smidig

Doosan DX 380 är en kraftfull grävare på dryga 40 ton med bra förarkomfort och fin följsamhet i hydrauliken. Maskinen är utrustad med en hel del bra förarstöd och smarta lösningar men för vissa av dessa känns det möjligen som att det är dags för en uppdatering.

Komatsu

Japansk arbetshäst med fin hydraulik

Det är sällan man som förare hittar något som är dåligt på en japansktillverkad grävmaskin. Det lämnas aldrig något åt slumpen och motor och hydraulik brukar vara tipp-topp. Det japanerna kan missa är hyttmiljön och komforten. Men här får Komatsu godkänt.

HITACHI

Liten citymaskin som är lätt att serva

Det här är en maskin med nytänkande i konstruktionen i ett segment där efterfrågan ökar allt mer. Maskinen är som gjord för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att den är liten och smidig. Men att vara liten har också sina nackdelar. Bland annat är sikten begränsad och hyttens storlek gör maskinen mindre bekväm.

CASE

Stark lättkörd maskin i litet format

Det som direkt imponerade var styrkan i maskinen och displayen. Case har samma typ av display i sina samtliga modeller, vilket underlättar handhavandet för maskinisten. Displayen är mycket användarvänlig. Här får man även uppgift om körtid, tomgångskörning med mera.

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer