maskinentreprenoren logo

Maskintest

Sany

Kinesisk tillverkare kan konkurrera

Superintressant att få testa en kinesisk maskin som nog inte alla har hört talas om. Men Sany är en av världens största tillverkare och har idag 7,5 procent av marknaden – alltså större än Volvo CE med sina 4,6 procent (Yellow table). Efter att testat den ett antal dagar så är jag helt övertygad att det är en maskin som kan slå sig in på den svenska marknaden.

Komatsu

Hybridgrävare fick rekordhögt betyg

Här har vi en maskin som är helt rätt i tiden. När dieselpriset skenar är det självklart en fördel med en hybrid som kan spara bränsle utan att tappa i kraft. Och det här är helt klart en genomtänkt och bra maskin som ingenjörerna i Japan har lyckats sätta på marknaden. Och hybridteknik kan dom. Komatsu var bland de första att lansera dessa globalt.

CAT

Tung jänkare som är både bekväm och lättkörd

Den här amerikanen fick toppbetyg vid testet. Stor sak, men snabb, tyst och lätt att hantera. Flera bra tekniska detaljer som gör maskinen attraktiv och intressant. Caterpillar har gjort det lätt att sköta den dagliga servicen.

HYUNDAI

Korean som konkurrerar med toppskiktet

En ny serie hjulgrävare har presenterats av Hyundai och jag ska testa HW 160A. För två år sedan gjorde jag ett test av föregångaren HD 160 och där lyfte jag fram en del punkter som hade förbättringsmöjligheter. Glädjande är att nästan alla detaljer som jag gav kritik åt då har gjorts om till det bättre nu.

HITACHI

Hjulgrävare som är snabb som en samuraj

Vi testar en rejäl nykomling här, detta är dessutom den första maskinen som dök upp på svensk mark i höstas. Här har Hitachi tänkt till lite mer än flera andra tillverkare, detta är en hjulgrävare som nästan inte alls går att klaga på. Många smarta lösningar som avslöjar att Hitachi lyssnat på kunderna. Och vilken fart den har – sticker som ett spjut.

Liebherr

Stabil och följsam tysk

Nytänkande konstruktion för denna allt mer populära storlek av hjulgrävare i 13-tons klassen för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att föraren ser alla fyra hjulen från förarplatsen. I andra maskiner i denna storleksklass som jag spakat har det krävts kameror för att få samma överblick på närmiljön.

Cat

Grävare där föraren är satt i centrum

För ett antal år sedan startade Cat med uppdateringen till ”Next generation” på sina bandgrävare och nu är det dags för hjulgrävarna. Jag säger lika som då, hög tid att det sker men resultatet är bra med en hel del förbättringar framförallt i förarmiljön. Många av uppdateringarna är inriktade på arbetsmiljö och säkerhet. Det känns som man sätter föraren i centrum.

VOLVO

Grym elmaskin – men det kostar

Det är en häftig känsla att sätta sig i en elgrävmaskin för första gången. Blir nog fler tillfällen då detta sägs vara framtiden. Volvos nya ECR25E överraskar med sin följsamhet och styrka i hydrauliken. Sikten i den lilla maskinen är mycket bra. Förarmiljön också bra men lite trångt för benen som det tyvärr brukar vara i minigrävare. Stabiliteten är dock inte bra alls.

Case

Kortrumpa med grym hydraulik

Case CX 145 D SR är en så kallad kortrumpad grävmaskin på 15 ton. En smidig och trevlig maskin som är perfekt vid trånga utrymmen och har en mycket följsam hydraulik. Den känns som helhet genomtänkt. Men det finns förbättringar att göra på vissa punkter tycker jag.

Komatsu

Japansk arbetshäst med fin hydraulik

Det är sällan man som förare hittar något som är dåligt på en japansktillverkad grävmaskin. Det lämnas aldrig något åt slumpen och motor och hydraulik brukar vara tipp-topp. Det japanerna kan missa är hyttmiljön och komforten. Men här får Komatsu godkänt.

DOOSAN

Stor maskin som ändå är stadig och smidig

Doosan DX 380 är en kraftfull grävare på dryga 40 ton med bra förarkomfort och fin följsamhet i hydrauliken. Maskinen är utrustad med en hel del bra förarstöd och smarta lösningar men för vissa av dessa känns det möjligen som att det är dags för en uppdatering.

Yanmar

Snabb och fartig hjullastare från Yanmar

Nytänkande konstruktion av den här hjullastaren i 6-tons klassen. Lämpad på byggarbetsplatsen och i mindre entreprenader. En stor fördel med denna maskin är smidigheten och sikten framåt. I transportläge rör sig Yanmar v100 riktigt bra. En servicemaskin som klarar mycket med gafflar eller skopa i trånga miljöer.

LÄNNEN

Hydraulik som sitter direkt i händerna

Här har vi något extra, rutor som går från golv till tak och smala hytt stolpar och jag förstår att jag kommer att trivas i den här maskinen redan nu. Kanonfin sikt och mycket bra hydraulik. Det enda som jag kan känna är kanske att det borde finnas ett extra fotsteg så jag kan komma upp lättare.

HYUNDAI

Smidig liten maskin med kvalitetsmotor

Koreanska minigrävaren Hyundai R18-9AK med motor från Kubota är snabb och relativt tyst. Hydrauliken är följsam och utan ryckighet, men fler hästkrafter skulle inte skada. Instrumenteringen är väl uttänkt och möjligheten att skjuta ut larvbanden för bättre stabilitet gör maskinen flexibel.

HITACHI

Liten citymaskin som är lätt att serva

Det här är en maskin med nytänkande i konstruktionen i ett segment där efterfrågan ökar allt mer. Maskinen är som gjord för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att den är liten och smidig. Men att vara liten har också sina nackdelar. Bland annat är sikten begränsad och hyttens storlek gör maskinen mindre bekväm.

CASE

Stark lättkörd maskin i litet format

Det som direkt imponerade var styrkan i maskinen och displayen. Case har samma typ av display i sina samtliga modeller, vilket underlättar handhavandet för maskinisten. Displayen är mycket användarvänlig. Här får man även uppgift om körtid, tomgångskörning med mera.

VOLVO

Nästan inga fel alls på denna maskin

Komforten i Volvos hytt är ju som vanligt bra med stor dörröppning som gör det lätt att stiga in och även komma på plats i stolen. När jag väl är där så har jag gott om utrymme för fötterna och pedalerna sitter fint placerade i mitten och har även två stöd där man kan få avlasta fötterna; det tycker vi om.

KOMATSU

Smart Japan — men kanske inte jättesnygg

Komatsu som är näst största tillverkare av anläggningsmaskiner i världen kan i dag leverera maskiner i Sverige från 13 platser och serva från 14 vilket gör att det inte är långt till service någonstans i landet. En stor tillverkare med bra resurser runt om i hela Europa är sannolikt inte en nackdel vid maskinköp.

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy