maskinentreprenoren logo

Läs vårt senaste maskintest

Nu finns det ett nytt maskintest ute. Det och alla tidigare tester har vi samlat på sidan Maskintest. In och kika!

Branschnytt

Regeringsuppdrag att främja ”social hänsyn” i upphandling inom bygg och anläggning

Regeringen har gett Upphandlingsmyndigheten och Boverket i uppdrag att tillsammans utveckla stöd för att främja att ”social hänsyn” tas vid upphandling inom bygg- och anläggningssektorn, i form av villkor avseende jämställdhet och icke-diskriminering.

Branschnytt

Fler Hitachi servas i Dalarna 

Delvators och Hitachis service till maskinägare i Dalarna stärks. Under hösten 2021 kommer Delvator med hjälp av AB Heby Lantbruksservice att etablera sig i Leksand i Dalarna för att kunna erbjuda service och reservdelar i området.

Branschnytt

Tidigareläggning av projekt i norr

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar i Norrbotten och Västerbotten. Anledningen är de stora industriinvesteringarna i regionen.

Ekonomi

Andrahandsvärdet på maskiner rusar

Sedan slutet av sommaren har både maskinleverantörer och entreprenörer fått se hur värdet på begagnat har ökat drastiskt. Längre leveranstider och högtryck i byggsvängen ligger bakom.

Branschnytt

Entreprenad Live är fullbokad – rekord i besökare väntas

– Det är roligt att det äntligen blir en entreprenadmässa i Sverige. Såväl vi som utställarna och besökarna har längtat efter det här ögonblicket och alla är taggade för att göra dagarna på Säve till en riktigt entreprenadfest, säger Hans-Erik Kristensson som tillsammans med Peter Eriksson arrangerar Entreprenad Live.

Teknik

Skanska ska köra 5G på bygget

Skanska växlar upp samarbetet Telenor inom kommunikationstjänster för en ökad digitalisering av byggbranschen. Med hundratals samtidigt pågående byggprojekt kan Skanska nu uppnå effektiviseringar vid varje byggetablering med hjälp av rätt IT-stöd.

Topp 5

Våra mest lästa artiklar

Krönikor

Från vår redaktion

Vi kan träffas igen!

Ledare

Vår senaste ledare

Branschen är en allt viktigare samhällsresurs

Teknikrepotage

Jordnära markentreprenör

För fyra år sedan bytte vd för Väg & och Byggnadsgrus plats med en av sina maskinförare. – Han tyckte att han stannat i utvecklingen. Jag vill göra annat. Så jag tänkte vi borde byta plats. Jag gick ut i maskinen, och han fick bli vd, säger Stefan Lindby.

Läs hela artikeln
Branschnytt

Varbergstunneln blir också dyrare

Trafikverket höjer kostnaden för projekt Varbergstunneln med 1,1 miljarder kronor. Totalkostnad för projektet är nu 6,0 miljarder kronor.

Branschnytt

Regeringen lägger fram fixad Cementalag

Efter Lagrådets remissvar på regeringens tillfälliga lagförslag som ska förlänga Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland, behövdes justeringar i texten. Det är nu gjort, och regeringen lägger lagförslaget nu på riksdagens bord.

Branschnytt

80 miljoner satsas på hållbar gruvdrift

LKAB går in med 80 miljoner kronor till forskning inom hållbar gruvdrift. I samverkan ska gruvbolaget tillsammans med flera svenska universitet utveckla frågor som bidrar till bolagets omställning - koldioxidfria processer och produkter år 2045.

Branschnytt

Fleaty blir franskt

För några veckor sedan berättade Maskinentreprenören om Fleaty, en digital totalleverantör för masshanterings- och transporttjänster inom byggindustrin, som är på väg att ta steget ut i världen. Nu har bolaget köpts upp av franska Hesus och får ytterligare en ekonomisk skjuts i sin globala satsning.

Teknik

Norska ABAX lanserar nyhet

ABAX digitala lösningar fordonsflottor och maskiner på över 40 000 arbetsplatser. Nu lanseras ABAX Smart Connect, en ny tjänst för digital transformation av flotthantering, utrustningskontroll och verktygsspårning.

Ekonomi

Cementa får nobben av lagrådet

Lagrådet säger nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland. Utan ett undantag måste Cementa avbryta produktionen i Slite redan den sista oktober i år.

E-tidning

Läs maskinentreprenören digitalt

Ta med tidningen överallt

Följ oss

Får du inte nog av maskiner här så kan du såklart följa oss på Instagram, Facebook och LinkedIn för dagliga uppdateringar!

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy